torsdag 15 december 2011

Långsamhetens konst

Medans min röst sakta med säkert håller på att återvända och det halsonda håller på att försvinna så har jag passat på att ha skapande och kreativitet hemma i mitt kök enligt långsamhetens konst. Nu när jag har tid ;-)
Dels har jag gjort en paj och ett slags bröd.
Långt borta från traditionell julmat. 
Däremot raw-food inspirerat.
Pajen blev väldigt god, pajskalet var riktigt mumsigt :-)
 Brödet kändes spännande och gott, det innehåller varken jäst, mjöl eller socker. 


Bagels (bröd)  8 st:
100 g. bovete
25 g. linfrö
6 soltorkade tomater
10 mandlar
3 nypor fänkålsfrön
2 stora nypor eldigt örtsalt
1 nypa flingsalt
svart sesamfrön att strö på toppen

Blötlägg bovete och linfrö i varsin bunke  över natten, skölj och sila sedan bort vattnet. Mixa alla ingredienser och forma röran till bullar. Gröp ut ett litet hål i mitten  och strö över svarta sesamfrön. Torka i torkugn på 45 grader (ca: 20 timmar) eller i vanlig ugn på 50 grader (ca: 1,5 timme).  



Pajskal (1 stor paj):
3 dl. bovete
2 dl. mandlar, blötlagda
8 soltorkade tomater
2 tsk. Lantbuljong
1 näve basilikablad
2 msk. rosmarin ( hoppade över det, tog andra kryddor som jag hade hemma)
3 msk. olivolja
2 nypor salt
Blötlägg bovete och mandlar över natten,skölj och sila sedan bort vattnet.
 Mixa allaingredienser till en smet.
Klä en pajform medbakplåtspapper (det är lättare om du smörjer formen med lite kokosolja). 
 Bre ut smeten i pajformen med en slickepott, se till att det blir jämnt och tryck upp lite på kanterna.
Ställ in i torkugn på 45 grader tills det är torrt (ca 20 timmar).
När pajskalet börjar stelna kanman ta ur det ur formen och låta torka vidare.
Pajen går också bra att torka i vanlig ugn på 50 grader (ca 2 timmar).

Blomkålsguacamole:
1 litet blomkålshuvud
2 avokado
saft av ½ citron
2 nypor Örtsalt Ramslök
1 nypa Eldigt Örtsalt
Skölj blomkålshuvudet och bryt försiktigt av små buketter (eller skär av dem med kniv).
Mixa avokado, citron och örtsalt till en kräm.
Vänd ner blomkålsbuketterna i avokadokrämen och blanda väl.

Oliv- och paprikapersillade
3 små gröna paprikor
1 dl. oslagbara röda oliver, urkärnade
1 dl. oslagbara svarta oliver, urkärnade ( jag tog 2 dl. kalamata oliver)
2 dl. färsk koriander
1/2 röd chili, urkärnad
1 vitlöksklyfta (om du vill)
2 msk. olivolja
1 stor nypa örtsalt

Hacka paprika, oliver, koriander, chili och vitlök fint. Rör ihop ingredienserna till en persillade.

 Lägg ut blomkålsguacamolen i pajskalet, därefter oliv- och paprikapersilladen och
dekorera med körsbärstomater.Servera pajen tillsammans med en grönsallad.
Tugga och njut! Smaklig måltid!

Recepten är hämtade från: Renée Voltaires bok Salig blandning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar