fredag 3 augusti 2012

Vatten, mjöl och lite annat

Blanda ihop följande:
Resultatet blir ett gott bröd :-)

Förut kunde jag ibland tycka att bröd var omständigt att baka,
 jag tyckte att det tog sådan tid när degen skulle jäsa.
Men det är ju inte alls omständigt :-)
Jäsningen sköter sig själv, under tiden kan man göra annat om man vill :-)

Ingredienserna går att variera och du slipper alla konstiga tillsatser.

Denna gång blev det glutenfritt småbröd med nässelpulver, pumpafrön och timjan som klickas ut direkt på plåten, där de sedan får jäsa i 60 minuter innan de gräddas.  


Ingredienser:

9 dl. glutenfritt mjöl
50 g. jäst
5 dl. ljummet vatten eller havre- eller sojamjölk
2 msk. rapsolja
1 1/2 msk psylliumfrön
1 1/2 msk. mineralsalt
3 msk. pumpafrön
2 msk. nässelpulver eller 2 dl. färska nässlor
2 msk. torkad eller repad färsk timjan

Ägg, flingsalt, timjan

Sätt ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över vätskan. Rör så att jästen löser sig.Tillsätt olja, psylliumfrön och salt. Låt blandningen svälla ca 10 minuter, rör sedan i pumpafrön, nässelpulver, timjan och mjölblandningen, arbeta degen kraftigt. Degen ska vara kladdig. Klicka ut smeten i lagom stora bitar på plåt. Täck över och låt jäsa 60 minuter.
Pensla med uppvispat ägg, strö på några korn flingsalt  och lite timjan på varje bulle, grädda mitt i ugnen ca. 8-10 minuter



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar