lördag 7 januari 2012

Lika enkelt som gott

Att grodda själv är lika enkelt som gott. Att de färdiga groddarna sedan innehåller en massa härligheter gör ju det hela bara ännu bättre :-) För många år sedan groddade jag, vid några tillfällen alfalfagroddar, men av någon anledning stoppades burkarna sedan undan och hamnade inne i köksskåpet. Men nu är de framtagna igen :-)

De flesta frön och bönor går att grodda och det finns särskilda groddburkar men det går precis lika bra att använda en glasburk med finmaskigt myggnät/silduk som Du fäster med en gummisnodd. 


Så här groddar Du;
  • Lägg i frön/bönor i burken.
  • Rensa bort de frön/bönor som är skadade & missfärgade. Skölj noga.
  • Häll över vatten och låt stå mörkt under natten.
  • Häll av vattnet på morgonen och skölj flera gånger.
  • Häll av överblivet vatten , luta burken så att vattnet rinner ut och det bara är fukt kvar i burken.
  • Fortsätt skölja 2 ggr/dag tills dess att groddarna är klara, 3-5 dagar, beroende på sort. (Det är nog det svåraste momentet, att komma ihåg ;-))
I slutet av groddningen kan Du ställa burken i solen för att få groddarna härligt klorofyllfyllda. Skölj groddarna noga och förvara i kylen. Ät och njut <3


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar